Menüpontok
Wagyu pro
Wagyu pro
Ajánlataink éttermek és üzletek számára.

A wagyu marha története

Az inyenceknek, ha prémium marhahúsról, marhasteakről van szó több marha fajta is eszükbe juthat a Herefordshire-tól a Piedmontese-n, Charolais-on át a skót származású Aberdeen Angus-ig, de hogy a steakek királya wagyu marha abban nincsen közöttük vita.

A wagyu ezen belül is kobei  a steak szeletek csimborasszója, a wagyu marha értéke gyakran akár a 20 millió forintot is elkerüli és az egyedi márványozottsággal és ízvilággal rendelkező hús alapanyag  kilója 200-300 Euro között van Európában, a wagyu csak Japánban fellelhető Kobe verziója pedig még ettől is drágább, a 10 dkg-os szelet akár 20,000 Ft-ba is kerülhet.

Honnan származik a wagyu marha?

A wagyu(ejtsd: vag ju) a végletekig alapos Japánból származik. A szó jelentése is az hogy Japán szarvasmarha, a “Wa” japán kifejezés annyit jelent, hogy japán stílusú, a “Gyu” pedig szarvasmarhát jelent. A wagyu húsokon belül újabb minőségi ugrás a kobei marhahús, amelyet egy nagyom szígorú osztályozás alapján válogatnak ki, ahol a hús minősége, színe, puhasága és márványozottsága a döntő szempontok. 

A marhahúsfogyasztás Japánban viszonylag újkeletű, alapvetően a Japánok nem kedveltés a marhahúst régebben. A fordulat az európaiak megjelenését követően következett be, amikor is a hajózható kikötőkbe - Jokohamába, Kobébe - érkező külföldiek marhsteaket akartak enni és marhahúst kezdtek keresni alapanyagul. Mivel megfelelő húsmarhákat nem találtak a szigeten így az addig igavonásra használt marhákat kezdték el erre a célra alkalmazni. Meglepődve tapasztalták, hogy a vastag szőrű, erős csontozatú állat húsa mennyire piros, márványos, és igen csak finom. Ezt követően után a Kobe központú Hjógó tartomány északi részén, Tadzsima környékén kezdték el étkezési céllal is tenyészteni az állatokat.

A Kobe misztikuma

A wagyu és ezen belül különösen a kobe árához és minőségéhez több tény és már-már misztikus történet kapcsolódik. A különleges húsminőség alapja a genetika, és a japán tenyésztési szokások. A wagyu marhákban az évek során kiszelektálódott egy képesség, hogy az igavonáshoz gyorsan felhasználható energiát, zsírtartalék formájában az izomrostok között egyenletesen kezdte elraktározni ez a fajta. Ettől lett a wagyu nagyon puha, porhanyos és egyenletesen, már-már művészien márványozott.

A genetikai adottságokat aztán a japánok szépen tökéletesítgették, beállították a megefelelő takarmányozást, illetve sok történet kering az állatok különleges tartásáról is: az állatokat állítólag masszírozzák, rizsborral permetezik és sörrel itatják a kiváló minőség érdekében.

Időközben Japán rájött, hogy az állomány micsoda értéket képvisel és nemzeti kincsnek minősítette a wagyu marhát, a marhaállományt és megtiltotta az állatok exportját.

Wagyu marhaállomány a világban

Annak ellenére hogy a tiszta Japán kobei ma már csak Japánban található meg, és exportálásuk tilos, a wagyu fajta mégis kijutott a világ egyes tenyésztőihez. Komoly állományok találhatóak meg Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Chilében és az utóbbi években Európában is több helyütt belevágtak főképpen az amerikai és ausztrál vérvonalat felhasználva a fajta tenyésztéséhez.
A wagyu nagyon gyors karriert futott be az utóbbi években az USA-ben. Mind a steak, mind a burger kedvelők egyre nagyobb számban keresik ezt a húsfajtát. A burger kedvelő amerikaiak ma már sorban állnak azért, hogy egy Wagyu Burgerért akár 50 dollárnál is többet fizethessenek.

A wagyu Magyarországon

A magyarországi wagyu állomány megteremtése Zichy Mihály nevéhez fűződik, aki 2009 nyarán 50 Ausztráliában vásárolt embriót ültettetett be húsmarha üszőkbe. A beültetett ötven embrióból harminc állat született, és végül egy 28 darabos állomány került Ófalura 2011. áprilisban a már kész az állattartásra előkészített birtokra és a karámokba.

2016-ban az időközben felerősödött állomány új tulajdonoshoz került, amikor is a tenyészet alapítója Zichy úr az Itterem Kft ügyvezetője és tulajdonosa, azt értékesítette Pappné Dégi Orsolya és férje, Papp István harmadik generációs földműves családból származó vállalkozók számára.  Az időközben már 108 egyedet számláló állomány a tulajdonos váltással új helyre is költözött,  immár a Pest megyében Csévharaszti és Vasad közigazgatási területein átívelő, egybefüggő, az új gazdálkodók tulajdonukban lévő 150 hektáros legelőn folytatják a takarmány prémium hús alapanyaggá alakítását.