Menüpontok
Wagyu pro
Wagyu pro
Ajánlataink éttermek és üzletek számára.

Taposóalmos istálló és stresszmentes vágóhíd fejlesztés

A wagyu szarvasmarha állomány minél hatékonyabb, közben az ökológiai szempontokat is messzemenően figyelembe vevő és állatbarát tartásának, a korszerű húsfeldolgozásnak a megvalósítása alapvető célja az Itterem Zrt. menedzsmentjének. A wagyu marhatelep 2017-ben egy óriási fejlesztés előtt áll, hamarosan megépül az új marhatelep a fedett hízómarha istállóval, a kiegészítő épületekkel és a modern stresszmentes vágóhíddal.

Modern taposóalmos istálló komfort és hatékonysági megoldásokkal

A közel 500 millió forintos fejlesztés keretében Vasad és Csévharaszt községek határában egy komplex szarvasmarhatelep kerül megépítésre minden szükséges kiegészítővel. A telep központi egysége a közel 3200 m²-es fedett taposóalmos istálló, amely - mint az egész telep - 220-250 wagyu marha tartására és ellátására van méretezve. A központi istállóhoz közvetlenül kapcsolódnak az állatok tartásához kapcsolódó széna és szalma tárolók, a gabona tároló a gépszín és a megfelelő kapacitású szervestrágya tároló.

Alábbi videónkon az ultramodern taposóalmos istálló felépítését lehet szemügyre venni.


Az istálló és a telep automatizált, szalmázórobot automatikusan adagolja az almot az állatoknak, az állomány itatása és a trágyakezelés is automatikusan történik, sőt külön egység felügyeli az istálló levegőminőségét, automatikusan beavatkozva ez erős szelek, vagy a nyári napsütések idején. A Stahltechnik GmbH. által gyártott precíz technológia egyszerűsíti a telep és az állatok kiszolgálást és közben stresszmentes környezetet is biztosít az értékes wagyu csordának.

Talán a telep egyetlen nem automatizált tevékenysége az állatok etetése, aminek több oka is van. Az állatok a telepen korcsoportonként eltérő takarmányt kapnak az aktuális tápanyag igényeiknek megfelelően, így lényegesen bonyolultabb automata rendszert kellett volna alkalmazni. Másrészt és ez talán a fontosabb, a gondozók az etetéskor közvetlenül tudják az egyes állatokat megfigyelni, így könnyebben kiderül, ha valamelyik állatnál egészségügyi gondok lépnének fel.

A stresszmentes vágóhíd

A marhatelep másik fontos egysége a stresszmentesen kialakított, a legmodernebb elveket és szabványokat integráló vágóhíd és húsérlelő. A vágóhíd és az istállók egy területre integrálásával az állatok szállítása is szükségtelenné vált, további felesleges stressztől megkímélve őket.

 

Állatbarát kialakítás, komplexitás, gazdaságosság

A cég számára oly értékes wagyu marhák otthonául szánt telep kialakításánál a tervezők első sorban a wagyu szarvasmarhák igényeit tartották szem előtt. A megfelelő körülmények között, stresszmentesen, egészségesen tartott állomány boldogabb, jobbak az eredmények, kevesebb a probléma, és jobb az állatok húsminősége is.
Az alábbi terv vázlat a telep kialkítását mutatja a központi istállóval, a vágóhíddal és a kapcsolódó épületekkel.

 

 

Hatékony, állatbarát és fertőzés megelőző körmözés, súlymérés, kezelés

Az állatok minél gyorsabb, és egyszerűbb ezáltal a legkisebb hibaforrással járó visszatérően, vagy esetlegesen szükséges kezeléséhez egy a szakmában csúcsminőségű Bräuer Stalltechnik gyártmányú tüzihorganyzású univerzális kezelőkalodát vásároltunk. A kaloda oldalfalai hidraulikusan pozícionálhatóak, a marha beterelését követően az oldalfalak az adott állat méretére állnak be, szűkülnek be,  így bármilyen nagyságú marha stabilan, biztonságosan "rögzíthető" a beavatkozás idejére. A kaloda tartalmazza a nyakfogót, a körmözőt és egy digitális mérleg berendezéssel is ellátott, a pontos súlygyarapodást ellenőrizendő. A saját kalodás megoldás másik nagy előnye, hogy lévén csak a telep állománya használja, így idegen csordák betegségei, a körmözéskor például, nem fertőzhetik meg az értékes japán hízómarha állományt.

 

Hatékony és környezetbarát anyagmozgatás, szállítás

Egy marhatelep, az állatartás egyik leghasznosabb kelléke az univerzális traktor, ami tökéletes megoldást jelentenek a szántóföldön, az országutakon, az istállóban vagy a telephelyi feladatokhoz is. Marhatelepünkön a New Holland cég T5 Tier 4B erőgépe látja el az anyagmozgatási feladatokat. A szemet gyönyörködtető design, alatt hatékony és környezetbarát erőforrás dolgozik és mivel az erőgép csak 2,6 méter magas így az alacsonyabb belmagasság sem jelent akadályt a T5-nek. A traktor egy homlokrakodóval szerelt, amelynek segítségével a kabinban található kezelőkarral vezérelve könnyedén elvégezhetőek a marhatelep ezirányú feladatai is.